Alternativ och komplement till medicinsk behandling av epilepsi hos hund - Wulcan, Sofia (2014)
Epilepsi är ett tillstånd med återkommande oprovocerade krampanfall under en längre tid, och är den vanligaste förekommande neurologiska sjukdomen hos hund. Krampanfall uppstår då det blir en obalans mellan de excitatoriska och de inhibitoriska signalerna i hjärnan vilket leder till en okontrollerad urladdning av neuron. Ett anfall består av olika faser; prodromal, aura, iktus, postiktus och interiktus. Epilepsi hos hund delas in i genetisk epilepsi, strukturell epilepsi och epilepsi av okänd orsak. Epilepsi behandlas vanligtvis med medicin i form av fenobarbital, kaliumbromid eller benzodiazepiner. Dessa substanser verkar på olika sätt i hjärnan för att motverka att ett krampanfall uppkommer eller för att bryta ett pågående anfall. Tyvärr är många av hundarna som lider av epilepsi mer eller mindre okänsliga för behandlingen, studier visar att upp till 30% av hundarna beräknas få återkommande anfall trots behandling med läkemedel. Syftet med den här litteraturgenomgången var att undersöka om det finns andra metoder än läkemedel som kan användas för att behandla epilepsi hos hund.