Smärtlindring vid akupunkturbehandling på smådjur - Jensen, Julia (2014)
Akupunktur har används i många år som behandling mot diverse sjukdomstillstånd, bland annat som smärtlindring. Om man kan använda akupunktur som ett komplement till medicinsk smärtlindring, skulle man få billigare och säkrare behandlingar och sövningar. Denna artikel är ett försök i att reda ut om det finns vetenskaplig grund till akupunkturens analgetiska effekt, och hur detta verkar i kroppen. Flera forskare har genomfört studier som förklarar hur smärtlindringsmekanismen verkar, och jag går här igenom 6 teorier: gatewayteorin, aktivering av GABA-receptorer samt frisättning av serotonin och noradrenalin, frisättning av endogena opioider, frisättning av antiinflammatoriska cytokiner, ändrad aktivitet i olika delar av hjärnan, och halten cholecystokinin octapeptid (CCK-8). Det finns flera motsägande artiklar till många av teorierna, men den teori som verkar ha störst belägg är frisättning av endogena opioider. Naloxon, som är en opioidantagonist för alla opioidreceptorer, blockerar analgesi som uppstått efter akupunktur, likaväl som den blockerar analgesi från morfin. Detta är en återkommande upptäckt, och endogena opioider verkar bidra stort till smärtlindringen efter akupunkturbehandling. Det har även visat sig att halten av CCK-8, som är individuell, styr graden av analgesi. Ju mer CCK-8 individen har, desto lägre analgesi upplevs. Ett alternativ till individer som inte uppnår terapeutisk effekt efter behandling är att byta metod. Det finns tecken på att de som inte svarar på manuell akupunktur, upplever analgesi av elektroakupunktur. Att få effekt genom en så enkel handling som att byta metod skulle hjälpa många individer med kroniska smärttillstånd, som tidigare inte svarat på behandling. Det har dock visat sig att placebobehandling kan ha nästan lika hög effekt som akupunkturbehandling. Samtidigt som det har gjorts många studier som visar att akupunktur ger signifikant bättre resultat än placebo, så kommer de flesta av dessa studier från Asiatiska länder som har visat sig ge fler positiva resultat i akupunkturförsök än resten av världen, vilket måste has i åtanke.