Översikt av lymfom och dess orsaker hos häst - Holmén, Alicia (2014)
Lymfom är inte vanligt förekommande hos hästar, men det är den mest förekommande maligna tumörformen. Det är en lymfoproliferativ sjukdom som kan uppträda kliniskt på många olika sätt och det finns många olika tumörsubtyper. Det är därför viktigt att kunna definiera lymfom hos häst på ett bra sätt. Det kan göras genom att klassificera sjukdomen i fyra olika kategorier och från dessa kategorier sedan dela in tumörerna i olika subgrupper. De vanligaste subgrupperna hos häst är T-cellsrika B-cellslymfom, perifera T-cellslymfom och diffusa stora B-cellslymfom. Det är inte alltid lätt att diagnostisera lymfom hos häst. Det har visats att många hästar med lymfom får en IgM-sänkning i serum, dock går det inte att använda IgM-sänkningen som bra diagnostisk, utan det går bara använda sig av det som ett hjälpmedel. Orsaken till IgM-sänkningen är oklar men flera olika teorier finns. Hästar kan smittas två typer av gamma-herpesvirus, equint herpesvirus 2 (EHV-2) och equint herpesvirus 5 (EHV-5). Det finns ingen forskning som visar på att EHV-2 spelar roll i utvecklingen av lymfom, men det har däremot setts i studier att EHV-5 kan associeras med lymfom. Det behövs mycket mer forskning om hästens gamma-herpesvirus då det inte är säkerställt vilken roll viruset spelar i utvecklingen av lymfom. Den information som finns att hämta hos häst kan hjälpa till att få fram bra metoder som kan bota lymfom hos både människa och djur. Som jämförelse vet man att gamma-herpesvirus, såsom Epstein-Barrvirus (EBV) spelar roll vid utvecklingen av lymfom hos människa. EBV kan ge upphov till olika typer av lymfom som Burkitts lymfom, Hodgkins lymfom och diffusa stora B-cellslymfom. Det är vanligt att lymfom utvecklas hos immunsupprimerade personer, exempelvis posttransplantärt eller hos personer med humant immunbristvirus (HIV). Lymfom är vanligt förekommande hos hund och hundar har inget eget gamma-herpesvirus men studier har visat att EBV-liknande virus kan infektera hundar och vara med vid uppkomsten av lymfom. Det föreslås därför att hundar kan användas som modelldjur inom forskning om lymfom hos människa.