Q-feber – en yrkesrisk för veterinärer? - Holmberg, Johanna (2014)
Q-feber är en endemisk zoonossjukdom som förekommer i hela världen med undantag av Nya Zeeland. Sjukdomen orsakas av den gramnegativa intracellulära bakterien Coxiella burnetii som är mycket motståndskraftig i miljön och kan spridas i aerosoler via vind och damm. Flera olika djurslag kan drabbas av Q-feber men nötkreatur, får och getter samt husdjur som hund och katt är de främsta källorna till humana infektioner. C. burnetii kan hos djur ge upphov till reproduktionsstörningar som t.ex. abort eller neonatal död men infektionerna är ofta asymtomatiska. Även hos människor är infektionerna oftast asymtomatiska men de kan också ge upphov till allvarliga symtom som exempelvis svår huvudvärk, pneumonier och aborter. Människor som kommer i daglig kontakt med lantbruksdjur löper en risk att smittas av Q-feber och en intressant frågeställning är huruvida praktiserande veterinärer utsätts för en risk att smittas i sitt arbete. Syftet med denna litteraturstudie var därför att studera prevalensen av Q-feber hos idisslare och människor i Europa, hur smittspridningen av denna bakterie sker samt att besvara frågeställningen huruvida Q-feber kan utgöra en yrkesrisk för veterinärer. Flera humana fall av Q-feber har rapporterats under åren och i studier som utförts för att mäta prevalensen hos veterinärstudenter har en prevalensökning visats från lägre till högre årskurser. Kontakt med djur som t.ex. får, nötkreatur, grisar eller hundar har visat sig ha positiv korrelation till seropositivitet och samma studier visar att studenter som bor på gård löper en större risk att smittas. Studier har visat att även gravida kvinnor tycks löpa en större risk att drabbas av Q-feber samt att gravida kvinnor som utsätts för djurkontakt i hemmet eller i sitt yrke har en högre seroprevalens antikroppar mot C.burnetii i jämförelse med individer som inte exponerats för djur. Veterinärutbildningen har tidigare under många år varit mansdominerad men under senare år har en förändring skett och idag är majoriteten av studenterna kvinnor. Med anledning av detta är det ännu viktigare att beakta den abortrisk som förekommer hos gravida kvinnor och vad detta kan innebära för risk för unga veterinärer och veterinärstudenter. Då veterinärer i sitt dagliga arbete utsätts för en risk vore detta eventuellt något som bör diskuteras på veterinärutbildningarna. Eftersom vissa fall av Q-feber kan bli kroniska och ge upphov till återfall under graviditet är bakteriens patogena roll vid graviditet ett viktigt forskningsområde, något som dock kan vara problematiskt ur etisk synpunkt. Vidare forskning angående bakteriens spridning, utbredning samt profylax i olika länder i Europa är också viktigt för att förbättra sjukdomsläget för såväl djur som människor.