Jordbrukets och järnframställningens påverkan på skogsutvecklingen vid Eskilshult, en by med medeltida anor - Karlsson, Martin (2014)
Människans påverkan på den omgivande miljön har ökat genom historien med ökad bofasthet och samhällsbildning. Vid övergången järnålder-medeltid, när Sverige började ta form som rike skedde flera förändringar inom jordbruk, teknik och samhälle. En resurs som kom att exploateras hårdare var järn som fick stor betydelse ekonomiskt och politiskt i det framväxande riket. I Möre i Kalmar län uppkom en långvarig och intensiv utvinning av järn i skogsbygderna. Idag är dock tämligen lite känt om järnutvinningen i Möre. Det övergripande syftet för detta examensarbete var att undersöka en lokal utanför Bäckebo i Möres skogsbygder för spår efter järnhanteringen och hur järnhantering och jordbruk där har påverkat vegetationen på kortare och på längre sikt. För att undersöka detta har en pollenanalys inklusive räkning av kolpartiklar och tungmetallsanalys (XRF) utförts på en torvlagerföljd från Svarte mosse, nära byn Eskilshult. Resultaten visar att den mänskliga påverkan varit långvarig och lett till förändringar av landskapet. Störningsregimen i området har förändrats vid flera tillfällen med skogsbete, jordbruk och påverkan från järnhanteringen. Flera av de störningar som kunde identifieras kunde kopplas till järnhanteringen och gav indikationer på att järn-hantering kan ha förekommit i området redan före den medeltida expansionen. Järnhanteringen anses ha kommit igång i Möres skogsbygder i större skala under 1100-talet och pågått in på 1400-talet. I Möres slättområden närmare kusten är dock järnutvinning belagd sedan 400-talet f.Kr.