Förvaltning och skogsskötsel av ett tätortsnära naturreservat - Lindén, Helena (2014)
Naturens betydelse för människan är stor och den tätortsnära skogen utgör en viktig plats i den växande urbana befolkningens närhet. Ungefär två kilometer nordost om Falu centrum ligger Lugnets naturreservat, ett tätortsnära område som nyttjas av allt från motionärer och barnfamiljer till elitidrottare. Syftet med den här studien var att genomföra en syntesanalys över hur skötseln av Lugnets naturreservat kan utformas för att tillgodose så många intressen som möjligt. Genom kvalitativa intervjuer med ett urval av områdets intressenter kartlades deras nyttjande och synpunkter. Tillsammans med befintlig teori inom området utformades generella och specifika skogsskötsel- och förvaltningsförslag för reservatet. Resultaten visade bland annat att de intervjuade upplever att kommunen brister vad gäller kommunikationen med de olika intressenterna angående reservatet och dess förvaltning. För att skapa en bättre dialog föreslås att deltagande planering tillämpas i reservatet. På så sätt kan bland annat konflikter lösas i ett tidigt skede och fler perspektiv vägas in när åtgärder planeras. Resultaten visade även att skogen i reservatet bör se naturlig ut samtidigt som den bör skötas försiktigt. Skogsskötseln bör därför fokusera på att utveckla ett område med höga sociala värdena i kombination med förstärkt naturhänsyn. Hyggesfritt skogsbruk bör tillämpas i hela området och kommunen bör utreda vad kostnaderna skulle bli för att ersätta de privata skogsägarna vid tillämpningen av hyggesfritt skogsbruk även på deras marker.