Effektivitetsmått för kyrkogårdsförvaltning - Gustafsson, Erik (2014)
SLU inledde tillsammans med föreningen Sveriges kyrkogårdschefer ett projekt för att ta fram relevanta nyckeltal som skulle kunna användas till ibland annat en benchmarkingprocess med syftet att effektivisera arbetet på svenska kyrkogårdar. 2007 började man utföra datainsamlingar som genererade omfattande information om skötselarbetet på Sveriges kyrkogårdsförvaltningar som man sedan har använt för att ta fram nyckeltal. I samband med en workshop 2012 lanserade man idén om att nyckeltalet kostnad per grav skulle kunna fungera som ett effektivitetsmått. Det här arbetet ska försöka svara på frågeställningen om kostnad per grav är ett bra effektivitetsmått. Arbetet består av en litteraturstudie och en analys av 6 olika förvaltningar. Analysen kompletteras med en intervjustudie där förvaltningarna få svara på frågor om hur bra nyckeltalen speglar förvaltningarnas effektivitet. Genom en studie av litteratur som behandlar ämnet försöker jag få ett svar på vad ett fungerande effektivitetsmått bör innehålla. Jag kunde konstatera att endast kostnad per grav inte ger en bra bild av förvaltningarnas effektivitet. Förslag på 3 kompletterande nyckeltal ges. Ett effektivitetsmått kräver även någon sorts mått måluppfyllelse och jag resonerar därför kring den enkätundersökning som har utförts samt vad det finns för möjligheter att ta fram ytterligare kvalitetsmått.