Mosstäcket ökar tillväxten hos Vaccinium myrtillus - Lodin , Isak; Blomquist, Mimmi (2014)

(untitled)
Tillväxten i boreala skogsekosystem är kvävebegränsad. Tidigare studier har visat att mosstäcket i dessa ekosystem har en positiv inverkan på näringsstatus hos ljungväxter. Detta har förklarats med mosstäckets höga förmåga att ansamla näringsämnen och att ljungväxters ytliga rotsytem med erikoid mykorrhiza kan ackumulera organiska näringsämnen som frigörs från mosstäcket. Vi undersökte hur tillväxten hos Vaccinium myrtillus påverkas av ett mosstäcke dominerat av Pleurozium schreberi och hur tillväxten hos dessa arter påverkas av kvävetillförsel. Fältförsöket genomfördes 1998-2000 med följande behandlingar: kontroll, borttaget mosstäcke, intakt mosstäcke, borttaget mosstäcke +gödsel, intakt mosstäcke +gödsel. Kvävetillförseln motsvarade 10 kg N ha-1 år-1. För att bestämma tillväxten hos V. myrtillus insamlades årsskott där torrvikt, längd och bladantal bestämdes, för insamlade skott av P. schreberi bestämdes endast torrvikt. Ett intakt mosstäcke ökade tillväxten hos V. myrtillus då alla uppmätta variabler hos årsskotten påverkades positivt. Både V. myrtillus och P. schreberi ökade sin tillväxt vid kvävetillförsel, vilket visar på en kvävebegränsad tillväxt hos dessa arter. Det fanns ingen signifikant interaktion mellan mosstäckets och gödslingens positiva effekter på tillväxten hos V. myrtillus. Våra resultat tyder på att V. myrtillus, via sin erikoida mykorrhiza, har tillgång till näringsämnen som frigörs från mosstäcket.