Utformning av en GIS-modell för utsökning av lämpliga habitat och revir för Vitryggig hackspett Dendrocopos leucotos L. - Jönsson, Michael; Trogen, Niklas (2014)
Den vitryggiga hackspetten Dendrocopos leucotos L., en tidigare mer vanlig fågel, har länge påverkats negativt av skogsbruket och är idag starkt hotad. Arten är främst knuten till lövrika områden med stor andel död ved. 2011 fanns det ca 33 stycken individer i Sverige varav endast ett par längs Norrlandskusten. I studien utformades två GIS-modeller för utsökning av lämpliga habitat. Modellerna baserades på löv- respektive barrskogsandelen och tillämpades på Norrlands kustkommuner samt Älvkarleby i Svealand. Den barrbaserade modellen fann 2129 ha lämpliga revir och den lövbaserade fann 1528 ha lämpliga revir inom studieområdet vilket skulle räcka till 21 respektive 15 vitryggspar. Inga av dessa områden ligger inom naturvårdsområden (data från 2009). Modellernas trovärdighet är svårbedömd då arten är sällsynt och referenser saknas men den barrbaserade antas mest trovärdig. Lövandelen runt varje enskild pixel är generellt väldigt låg och pixlar med endast 0-10 % lövandel i en omkringliggande 100 ha yta utgör ca 87,7 % av studieområdet. För att arten ska kunna öka i individantal krävs kraftiga åtgärder. Befintliga lövområden bör utvidgas, nya måste skapas och konnektiviteten mellan dessa måste öka. Modellen bör om möjligt jämföras med en liknande modell som bygger på svenska marktäckedata för att se vilka data som ger de mest träffsäkra och trovärdiga resultaten.