Guideline för en pocket park - Josefsson, Johannes; Spets, Anton (2014)
I takt med att pocket park som begrepp blivit allt populärare att använda i samma mening som modern stadsutveckling och förtätning av stadskärnan, har det också väckt vårt intresse att utreda vad begreppet verkligen innebär. Att begreppet pocket park är i ropet finns det ingen tvekan om. Stora städer som New York, London och Köpenhamn har med pocket park i sina stadsplanerings- och utvecklingsprogram. I Sverige är det fortfarande ett relativt okänt begrepp. I dagsläget finns det ingen generellt accepterad beskrivning för hur en pocket park ska se ut, hur stor till ytan den bör vara eller vilka beståndsdelar som ska finnas med. Vill vi undersöka vad begreppet pocket park innebär och hur vi i framtiden kan bygga bra och funktionella pocket parks i staden. Vi har som mål att identifiera och bryta ner begreppet pocket park och undersöka vilka beståndsdelar och funktioner som är mer betydelsefulla än andra i en pocket park? Processen startar med en litteraturstudie som sedan ska ligga till grund för en analys som belyser vilka de viktiga beståndsdelarna och funktionerna är för en pocket park. Analysen kommer att redovisas i form av en matris över 28 pocket parks från länderna Sverige, Danmark, England, Australien, Spanien, Frankrike och USA. Målet med analysen är att kunna jämföra en större mängd pocket parks på ett enkelt och tydligt sätt. Att kunna utläsa information på tvären och på så sätt kunna identifiera tydliga mönster och trender, ofta förekommande beståndsdelar, parkernas storlek, lokalisering osv. Slutsatsen presenteras i form av en checklista som baseras på resultat från analysen tillsammans med stödjande forskning som underlag. Checklistan redovisas på följande vis: • Nödvändiga beståndsdelar och funktioner för en pocket park • Lämpliga beståndsdelar och funktioner för en pocket park • Inte nödvändiga beståndsdelar och funktioner för en pocket park • Undvik följande förutsättningar för en pocket park Därefter presenteras ett gestaltningsförslag av en pocket park som bygger på slutsatser och resultat från litteraturstudien och analysen. Vår förhoppning är även att checklistan ska kunna användas av kommuner och branschfolk som ett hjälpmedel eller verktyg vid planering- och projekteringsskedet för en pocket park.