Transport av hästar i Sverige - en enkätstudie - Sernert, Christoffer (2014)
Under de senaste tio åren har antalet hästsportsevenemang ökat drastiskt, både internationellt och i Sverige. Det ökade antalet hästsportsevenemang visar på ett ökat intresse för hästsport och hästar vilket i sin tur föranlett en ökning i transport av häst. Vetenskaplig litteratur inom ämnet är knapp och det som finns berör vanligen fysiologiska mätningar för att uppmäta stress under transport. För att få en uppfattning om hur marktransporter av häst går till i Sverige och skapa en kunskapsbas för framtida studier utfördes en webbaserad enkätstudie. Enkäten låg ute i 6 dagar och 1013 personer svarade varav 906 stycken kunde analyseras. Studien undersökte hur hästtransporter utförs i Sverige med fokus på tiden som hästen eller hästarna spenderar i transportfordonet i samband med transport. I arbetet sammanställs, analyseras och diskuteras svaren utifrån aktuell vetenskaplig litteratur och svensk djurskyddslagstiftning. Studien visar att den vanligaste hästtransporten i Sverige är en kort transport där en ensam häst transporteras till och från träning. Arbetet presenterar även resultat för foder- och vattentillgång i transportfordonet under transport, hästarnas åldersgrupp, användandet av skydd under transport, förekomsten av skador och transportsjuka samt upplevda problem under lastning. Restid och tid i transportfordonet diskuteras samt isolationsstress och slutligen hur transporterna utförs i förhållande till svensk djurskyddslagstiftning. Det här arbetet är menat som en pilotstudie för framtida studier av hästtransport.