Granskning av ett svenskt leksaksbolags miljöpåverkan - Thygesson, Jennie (2014)
Det ökade intresset från allmänheten för frågor som rör miljö och hållbarhet ställer allt högre krav på företag som tillverkar, importerar och distribuerar produkter. Leksaksbranschen som har barn som målgrupp har längre haft ögonen på sig när det gäller att ta fram säkra produkter som är tillverkade under schyssta villkor. De senaste åren har det ett flertal gånger uppkommit larmrapporter om giftiga och osäkra leksaker och leksaker som tillverkas under mycket dåliga arbetsmiljöförhållanden eller genom barnarbete. Bojkott av företag är inte omöjligt i dagens upplysta samhälle. Vissa branscher är mer tacksamma att granska och därmed mer utsatta än andra för konsumentens makt att påverka ett företags framtid. LEKIS AB har sedan i början av 1900-talet tillverkat leksaker där fokus till en början var produktion av roliga produkter med hög kvalitet som stimulerar barn i olika utvecklingsfaser. Mycket har hänt med företaget sedan man startade i den lilla bruksorten Lekrum. I maj 2012 beslutades det att LEKIS AB med underbolag återigen skulle införa ett modernt ledningssystem i enlighet med ISO 14001 och 9001. I samband med antaget beslut om implementering av ledningssystem beslutade företaget även att man skulle arbeta aktivt med CSR frågor. En CSR-grupp bildades internt för att driva arbetet. Syftet med min uppsats dels har varit att hjälpa till att ta fram ett bedömningsunderlag för miljö till CSR-gruppen och dels att ta fram ett förslag på en prioritetslista som företaget kunde använda i sitt fortsatta arbete. De frågeställningar som jag har utgått ifrån i min uppsats och som ligger till grund för det framtagna bedömningsunderlaget samt min prioritetslista har varit: • Hur ser LEKIS miljöpåverkan ut för verksamheten i Sverige och hos företagets leverantörer? Vilka är de mest betydande miljöaspekterna? • Var har LEKIS sin största miljöpåverkan; i verksamheten i Sverige eller hos leverantörerna? • Hur ser miljöpåverkan ut för några av LEKIS vanligaste typer av produkter? • Inom vilka områden har LEKIS störst möjlighet att påverka sin miljöbelastning och bör därmed prioritera att arbeta med? Identifierade miljöaspekter som är aktuella för LEKIS AB har poängsatts i en värderingsmodell med en möjlig totalpoäng på 15 poäng. Miljöaspekter med poäng mellan 1-9 har bedömts med lågt värde, poäng 10-11 har värderats med medelvärde och ”av intresse” och poäng mellan 12-15 har värderats med högt värde och därmed är de bedömda som miljöaspekter som kan ha stor miljöpåverkan och därför bör prioriteras högt av företaget. Miljöaspekter som tilldelats poäng över 10 poäng har värderats som betydande. De miljöaspekter som har identifierats som betydande i den svenska verksamheten är följande: • Inköp och upphandling (13) • Lagar och andra krav (13) • Kemiska produkter (13) • Produkter (13) • Design av produkter och förpackningar (12) • Miljö, kvalitet och CSR i strategiska beslutsprocesser (12) • Kemikalieanvändning (11) • Transporter (11) • Utbildning och kunskap (11) • Information (11) • Avfall (11) Betydande miljöaspekter hos LEKIS leverantörer som identifierats är: • Avfall (12) • Certifiering (12) • Lagar och andra krav (12) • Verksamhet (11) • Utsläpp (11) • Transporter (11) • Rutiner (11) • Organisation (11) Utifrån värdena från värderingsmodellen har en prioritetsordning tagits fram. I de fall företaget eventuellt riskerar lagbrott har en del betydande miljöaspekter fått en högre prioritettrots att miljöaspekten tilldelats lägre poäng i värderingsmodellen. Miljöaspekterna i den svenska verksamheten som bör prioriteras omgående är följande: 1. Kemiska produkter 2. Lagar och andra krav 3. Kemikalieanvändning Resterande betydande miljöaspekter som också kan ha stor påverkan på företaget och som också bör ses över är följande: 4. Inköp och upphandling Design av produkter och förpackningar Miljö, kvalitet och CSR i strategiska beslutsprocesser 5. Transporter 6. Utbildning och kunskap Information 7. Avfall Prioritetsordningen av miljöaspekter i leverantörernas verksamhet är följande: 1. Lagar och andra kav 2. Avfall 3. Utsläpp 4. Verksamhet Certifiering Rutiner Organisation 5. Transporter