Samverkans- och arbetsformer i integrationsprojekt på landsbygden - Larson, Erik (2014)
Denna uppsats handlar om integration och integrationsarbetet på landsbygden. Syftet med denna studie är att ta reda på hur aktörer i tre olika integrationsprojekt har upplevt samarbetet. Detta för att sedan se om det är möjligt att skapa en metod för hur man kan arbeta med integrationsprojekt i framtiden. Studien har sin utgångspunkt i en sammanställning av lyckade integrationsprojekt som finansierats av landsbygdsprogrammet. Tre projekt valdes ut för en djupare studie där kvalitativa intervjuer genomfördes med berörda aktörer. Detta för att få en så tydlig bild av hur de har uppfattat arbetet i de olika projekten. Resultatet av studien visar att man i ett tidigt skede identifierat vika kompetenser som behövs i projekten och därefter upprättat samarbeten med aktörer som besitter de kompetenserna. De som samarbetat i de olika projekten kunde delas in i tre olika kategorier; Arbetsmarknadskontaktande aktör, utbildande aktör samt målgruppsresurs. Det goda samarbetet mellan dessa tre kategorier har varit en av anledningarna till det goda resultatet. Utifrån aktörernas upplevelser av arbetet har faktorer kunnat identifieras som viktiga för det goda resultatet och som därför kan spridas till framtida integrationsprojekt på landsbygden.