Körskador inom bekämpningsområde mot granbarkborre i Västernorrlands län - Edlund, Liza; Johansson, Johanna (2014)
Stormskador under 2007 och efterföljande varma somrar skapade gynnsamma förhållanden för skogsskadeinsekter. Till följd av detta införde Skogsstyrelsen ett bekämpningsområde mot granbarkborre inom delar av Jämtlands och Västernorrlands län. Inom bekämpningsområdet mot granbarkborre infördes nya regler gällande lagring av färskt barrvirke i skogen. Efter införandet har fältpersonal på Skogsstyrelsen observerat en ökad mängd körskador inom bekämpningsområdet. På grund av detta har behovet att undersöka dess omfattning framkommit. Detta arbete syftar därför till att utreda eventuella samband mellan körskador och bekämpningsområdet. Arbetet var begränsat till att endast omfatta Västernorrlands län. Datamaterialet erhölls från Skogsstyrelsen och var avgränsat till Polytax P1-inventeringar, utförda under 2008-2012. Ytterligare en begränsning var att endast omfatta grandominerade områden då dessa löper högre risk att angripas av granbarkborre. Med Fishers exakta test analyserades materialet med avseende på variablerna ’antal undersökta hyggen’, ’representativt antal hyggen’ och ’representativ areal’. Resultatet visade en signifikant skillnad med mer körskador i bekämpningsområdet jämfört med referensområdet, trots att viktiga egenskaper för markskador, så som fuktighet och textur var likvärdiga mellan de båda områdena.