När gräset blir tillgängligt : en studie av den fysiska miljöns roll vid särskilda boenden och daglig verksamhet - Moberg, Emma (SLU/Dept. of People and Society, 2013)
När en människa befinner sig i en trygg miljö finns större potential för utveckling och välbefinnande för personen än om miljön känns otrygg. Personer med utvecklingsstörning på en tidig utvecklingsnivå har stort behov av trygghet och utrymme för sinnesstimulering och koncentrations svårigheter är vanliga. I en utomhusmiljö kan förutsättningarna göra att det är lättare att hantera olika intryck. Forskning har visat det är enklare att sortera naturliga ljud från träd och fåglar än brus från bilar och människor. Därför är det av stor vikt att dagliga verksamheter och särskilda boenden har tillgång till en tillgänglig och för målgruppen anpassad utemiljö, så att den kan komma till nytta för dessa personer i deras vardag. I denna studie har observationer och intervjuer på en dagligverksamhet och särskilt boende utförts och analyserats med hjälp av Interpretative Phenomenological Analysis, IPA. Teorier, forskning, resultat av observationer och diskussion om vad som är viktigt att tänka på i en utemiljö kring dagligverksamhet och särskilt boende kommer att presenteras. I fokus för denna studie är personer med utvecklingsstörning på en tidig utvecklingsnivå.