Grönkål - kan det odlas mer än bara till jul? - Svensson, Josefin (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2013)

(untitled)
Grönkål är en gröda med många fördelar både för den som odlar men framförallt för den som konsumerar grödan. Den har ett rikt innehåll av hälsobefrämjande ämnen så som fibrer, mineraler, vitaminer och glykosinolater m.m. Då den för med sig ett oerhört stort hälsomervärde borde färsk svensk grönkål finnas tillgänglig i handeln mer än bara till jul, vilket idag är den huvudsakliga tidpunkten då det odlas och säljs färsk grönkål. Genom att titta närmare på hur grönkålen fungerar, vad den innehåller och hur dessa ämnen förändras med olika planteringstidpunkter och skördetillfällen skulle detta kunna ge bra indikation på huruvida vi faktiskt kan odla grönkål under en mer utdragen period där man kan tidigarelägga både plantering och skörd. I denna studie har det gjorts ingående analyser på glykosinolater, karotenoider och vitamin C. Resultat från analysen av glykosinolater visar att mängden ökar ju äldre plantan blir. Totalt innehåll av glykosinolater har uppmätts mellan 2 – 4 mg/g torrvikt. Karotenoidinnehållet tenderade att minska allt eftersom plantan mognade, då de högsta värdena uppmättes vid den första skörden på fält I. Halter mellan 1,19 – 3,44 mg/g torrvikt uppmättes. Vitamin C- innehållet ökade med plantålder på fält I och minskade med plantålder på fält II. Halter mellan 11,92 – 40,86 mg/100g friskvikt uppmättes.