Från antibiotika till probiotika för bibehållen produktivitet inom grisproduktionen - Lenngren Hysing, Paulina (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2013)
För att få en uppfattning över vilket stadium forskningen om probiotika i grisproduktionen befinner sig idag och huruvida probiotika är en möjlig ersättning för antibiotika har här försök från sex olika vetenskapliga artiklar sammanställts och utvärderats. En orsak till det ökande intresset för probiotika är det växande problemet med resistens mot antibiotiska tillväxtfrämjare inom grisproduktionen. Probiotika har funnits länge men dess effekter har inte varit helt vetenskapligt säkerställda. Detta har lett till felaktig marknadsföring och en uppfattning om att dess påstådda effekter beror på slump eller placebo. Några preparat används redan i kommersiell produktion men de har inte fått samma globala spridning som antibiotika. Effekterna som påvisades i dessa studier var bland andra högre tillväxt, lägre förekomst av diarré, större motståndskraft mot patogener, ökat uttryck av inflammatoriska cytokiner i tunntarmen samt längre tarmvilli. Detta tyder på att probiotika faktiskt har önskvärda effekter som liknar de som tillväxtfrämjande antibiotika har. Mer forskning behövs dock angående exakta funktioner och samspelet mellan probiotika och andra organismer och substanser. Möjligheten att få probiotika godkänt som läkemedel istället för fodertillskott kunde vara ett alternativ. Detta skulle stärka trovärdigheten och underlätta marknadsföring och användning i framtiden.