Upphandling av park- och grönyteskötsel : skillnader och likheter mellan privat och offentlig upphandling - Johansson, Edd (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Lagen om Offentlig Upphandling (LOU), en lag vars primära syfte är att skapa lika spelregler för alla entreprenörer inom den europeiska unionen (EU) genom att bland annat förhindra diskriminering, korruption och s.k. svågerpolitik bland EU:s statliga och kommunala organisationer. Lagen har sedan den infördes 1994,( Persson (1996)), givit upphov till många tankar, funderingar och framförallt åsikter. Tanken med studien är att identifiera olika arbetssätt hos både offentliga och privata beställare med inriktning på förvaltning samt park- och grönyteskötsel. Varför jobbar man på ett visst sätt? Finns det någon djupare bakomliggande tanke eller är det för smidighetens skull de jobbar på ett specifikt sätt? Syns det i slutresultatet huruvida entreprenaden upphandlats bra eller dåligt? Syftet med rapporten är således att studera upphandlingsförfaranden på privat och offentlig marknad. Genom att intervjua tio beställare och ta in förfrågningsunderlag från de tillfrågade ska studien identifiera och analysera skillnader och likheter i upphandlingar på den privata och offentliga marknaden. Studien ska ge svar på huruvida LOU i praktiken hämmar eller stjälper de offentliga beställarna.