Att tala om de offentliga rummen : om begrepp och metaforer i planeringen - Bergström, Erika (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Att språket bidrar till att forma vår omvärld är en utgångspunkt inom diskursanalysen. Utifrån det synsättet kan slutsatsen dras: att hur vi talar om det offentliga rummet formar också dess fysiska gestaltning. Målet för denna uppsats har varit att studera de termer och begrepp som beskriver och konstruerar det offentliga rummet. Vilka är de termer och begrepp som används för att beskriva det offentliga rummet? Hur påverkar de planeringen och utformningen? Dessa frågor har undersökts i syfte att problematisera kring begreppsanvändningen i den nutida svenska stadsplaneringen. Fokus har riktats mot användningen av metaforer, såsom mötesplats och stadens vardagsrum, för att beskriva det offentliga rummet. För att kartlägga begreppsanvändningen har en aktuell översiktsplan studerats och analyserats. Som underlag till den genomförda analysen ligger en litteraturstudie som redovisar ett kritiskt resonemang som förts kring begreppen mötesplats och stadens vardagsrum samt kring den svenska planeringsdiskursen i stort. Både mötesplatsen och stadens vardagsrum är begrepp som kan kopplas till en strävan efter att skapa trivsel och gemenskap i de offentliga rummen.