En ekonomisk utvärdering av alternativa strategier vid etablering av höstraps - Andersson, Gustav; Wachtmeister, Axel (SLU/Dept. of Economics, 2013)
Uppsatsen grundar sig på problematiken kring en ekonomisk rapsetablering. Information och data har samlats in från tidigare fältförsök och applicerats på tre fiktiva fallgårdar för att undersöka utfallet enligt tre olika bearbetnings- och såddtekniker. Genom aktivt samtal med forskare och agronomer i Sverige har uppsatsen sammanställt värdefull information som belyser olika scenarion och utfall kring höstrapsodling. Tidigare forskning har riktad starkt fokus på ekonomin inom fältnivå genom bidragskalkylering. Denna uppsats har däremot även räknat på investeringar och hur dessa påverkar totala maskinkostnaden för lantbrukaren. Utvärdering av alternativ om inhyrning av tjänster har kartlagts för att utvärdera om det kan vara mer kostandseffektivt. Studien visar att det upp till en viss rapsarel är företagsmässigt lönsamt att investera i en reducerad bearbetning med Väderstad TopDown. Tidsåtgång och arbetsbehov inom odling med höstraps behandlas i rapporten och för större produktionsenheter förespråkas reducerad bearbetning.