Genusperspektiv i planeringen av staden : en teoretisk reflektion samt en studie av kommunala översiktsplaner - Sällström, Felicia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Målet med den här kandidatuppsatsen är att undersöka huruvida fyra svenska kommuner använder sig av genusperspektiv i sina översiktsplaner. Jag undersöker vad som menas med genusperspektiv i dessa. Syftet med uppsatsen är att med utgångspunkt i översiktsplaner problematisera och diskutera rådande normer i planeringsprocessen utifrån genusperspektiv. Frågeställningarna behandlar hur genus och genusperspektiv används och definieras i översiktsplanerna, om det går att se samband mellan rådande teoretisk forskning och de områden inom ämnet genus översiktsplanerna redogör för. Jag kommer även att undersöka om det i översiktsplanerna förekommer förslag på konkret tillämpning av genusperspektiv eller jämställdhetsskapande åtgärder. Jag har genomfört litteraturstudier för att sätta mig in i den rådande synen på genus och planering och jag har utifrån genusperspektiv analyserat fyra kommuners översiktsplaner samt ett planförslag. I uppsatsen ser jag på huruvida genus och jämställdhet i samband med planering behandlas på ett sätt som gör det möjligt för de som arbetar utifrån översiktsplanerna att konkretisera det som föreslås i dem.