Etiska fonder : skiljer sig avkastningen åt mellan etiska och traditionella fonder? - Gräns, Anders; Lööf, Martin; Wagenius, Nils (SLU/Dept. of Economics, 2013)
Eftersom det råder osäkerhet kring hur avkastningen mellan etiska och traditionella fonder skiljer sig åt på den svenska marknaden, undersöker uppsatsen detta förhållande. Jämförelsen består av åtta fonder, där de fyra fonder är etiska och fyra fonder är traditionella. Fonderna har matchats med varandra enligt matched-pair analysis för att säkerställa att det är avkastningen som mäts och att inga yttre faktorer som kan påverka avkastningen inkluderas. Vidare har två statistiska t-test genomförts för att undersöka huruvida resultatet från jämförelsen kan besvara frågeställningen i uppsatsen. De statistiska t-testen har utgått från ett större stickprov som består av 32 fonder, 16 etiska och 16 traditionella, även där matchades fonderna enligt matched-pair analysis. Uppsatsen behandlar definitionen av en etisk fond för att läsaren ska få en bild av hur fonderna klassificeras som etiska. Resultatet i uppsatsen är att det inte finns någon skillnad i avkastningen mellan etiska och traditionella fonder. Skillnaden som kan observeras i jämförelsen av fonderna kan bero på slumpen eller andra faktorer, men är inte statistiskt säkerställd. Det kan även konstateras att i jämförelsen med de fyra populäraste fonderna är det endast i en av de fyra jämförelserna som den etiska fonden har presterat bättre än den traditionella. Vidare är det bara en av de totalt åtta fonderna i jämförelsen som har överträffat OMXS30 index. De fonder som har handlats på samma marknad har följt samma trender och stora ekonomiska händelser som till exempel finanskrisen 2008 syns tydligt. Då det inte existerar någon statistisk skillnad i avkastning mellan etiska och traditionella fonder bör de etiska fonderna leverera ett större värde för investeraren. Detta för att de etiska fonderna tar speciella etiska hänsynstaganden och levererar ett mervärde till investeraren utöver den monetära avkastningen.