Maten vi alla har en relation till : en studie av hur det är att driva en livsmedelsbutik i Uppsala - Friis, Helena (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2013)
Denna kandidatuppsats på 15 hp är skriven inom ämnet landsbygdsutveckling. Uppsatsen bygger på tre intervjuer och observationer med ägare till små livsmedelsbutiker i Uppsala. Butikerna säljer bland annat lokalproducerad mat, regional mat, mat från andra länder, kläder och annat smått och gott. Dessa små butiker har nischat in sig på olika områden och jag har undersökt hur det är att driva en sådan liten livsmedelsbutik i Uppsala. I analysen har jag försökt förstå varför vissa väljer att gå och handla i mindre butiker och vilka det är som gör det. Genom att skapa goda kundrelationer och erbjuda varor som saknas i varuutbudet i Uppsala, finns det en marknad för dem i ett samhälle som annars utmärks av det storskaliga.