Beteskoccidios - påverkan på kalvhälsa och tillväxt - Andersson, Amelie (2013)
Parasiter ur Eimeria-släktet är vanligt förekommande hos nötkreatur världen över. Hos nötkreatur finns minst 13 arter av Eimeria, varav de flesta är apatogena men tre kan orsaka klinisk sjukdom framför allt hos unga djur. Eimeria bovis och Eimeria zuernii kan båda ge upphov till sjukdom hos uppstallade nötkreatur. Utöver det har Eimeria alabamensis visats kunna orsaka sjukdom efter betessläpp, framför allt i europeiska besättningar. Då utmärkande symtom är diarré och aptitlöshet kan sjukdomen orsaka viktminskning eller minskad tillväxttakt. Det gör att kalvarna och ungdjuren antingen måste behållas längre eller skickas till slakt vid en lägre vikt. Det nedsatta allmäntillståndet och de skador som uppkommer på tarmslemhinnan genom parasiternas förökning ökar risken för sekundära infektioner som även de kan påverka tillväxt och välfärd. Denna litteraturstudie sammanställer fakta om E. alabamensis, dess livscykel och spridning samt påverkan på kalvarnas hälsa och tillväxt. Studien avslutas med en kort redogörelse för vad som kan göras för att minska smittspridningen.