Växtextrakts farmakologiska effekter i hästliniment - Axelsson, Matilda (2013)
Många utövare inom hästsporten använder liniment både före och efter hård ansträngning. Liniment används såväl förebyggande som i behandlande syfte av hästars muskler och leder vid smärta och svullnader. Detta arbete syftar till att studera eventuella antiinflammatoriska och analgetiska effekter av olika växtextrakt som kan ingå i hästliniment. Växterna som tas upp i litteraturstudien är Kanel (Cinnamomum insulari- montanum hayata), Neem (Azadirachta indica), Pelargon (Pelargonium spp.), Ricin (Ricinus communis), Rosmarin (Rosmarinus officinalis) och Trollhassel (Hamamelis virginiana). Litteraturstudien genererade endast en studie specifik på djurslaget häst. Efter administrering per os reducerade extrakt från Rosmarin inflammationsmarkörer i ledvätska efter inducerad ledinflammation. Dessutom finns flera studier, främst utförda på gnagare och människa, som påvisar att växtextrakten har antiinflammatoriska och/eller analgetiska effekter, efter systemisk administration. Flera av växtextraktens effekter har även jämförts med etablerade antiinflammatoriska substanser. Växtextraktens effekter på andra djurslag skulle eventuellt vara möjliga att extrapolera till häst, däremot är det svårt att bedöma huruvida linimenten efter topikal applicering har motsvarande effekt som efter systemisk administration av extrakten. Även om det inte heller kan uteslutas. Baserat på den här litteraturstudien finns anledning att anta att växtextrakten skulle kunna ha biologisk aktivitet på djurslaget häst. Av djurskydds-skäl får hästar som behandlas med antiinflammatoriska eller analgetiska läkemedel inte tävlas eller tränas under tävlingsliknande former i Sverige. Det finns således ett behov av mer forskning för att utvärdera ifall växtextrakten har motsvarande effekter efter topikal administration till häst.