Effekt av habitat på täthetsdynamik mellan stensimpa och ung öring i svenska vattendrag - Tellström, Olof (2013)
Öring (Salmo trutta) och stensimpa (Cottus gobio) är två vanligt förekommande arter i Sverige. En fråga som lyfts allt mer frekvent i olika artiklar och publikationer är hur dessa två arter påverkar varandra och vilka faktorer som påverkar denna interaktion. (Gabler & Amundsen 1999, Holmen et al. 2003, Elliot 2006, Hesthagen et al. 2010). Öring är en art med hög socioekonomisk status bland annat för sitt rekreationsvärde (exempelvis sportfiske) och många miljövårdande åtgärder har som mål att skapa förbättrade villkor för öringen. Simpors socioekonomiska status är ringa, men för att skapa fler starka öringsbestånd i våra svenska vatten kan det vara viktigt att förstå vilken inverkan simpa har på öringen.