Hur kan miljö- och hälsoskyddskontoren i Stockholms län uppnå en bättre samsyn i livsmedelstillsynen? - Vo, Thinh (2013)
Under 2006 skedde omfattande förändringar i livsmedelslagstiftningen, dels på EU-nivå, dels på nationell nivå. Det nya regelverket blev mindre detaljstyrt och mer inriktat på de mål som ska nås. Mot bakgrund av denna inbyggda flexibilitet ställs högre krav på inte bara livsmedelsföretagare, utan även på inspektörernas kompetens. Livsmedelslagstiftningen är utformad så att det innebär ett stort tolkningsutrymme för inspektörerna. Samtidigt måste kontrolltillsynen vara enhetlig över kommungränserna. För att detta ska gå att förverkliga krävs att miljö- och hälsoskyddskontoren har en samsyn mellan kommunerna.