Hej Svea! - Sinnett, Lizah (2013)
Att använda sig av fler metoder än enkäter och skriftliga frågor vid medborgarundersökningar om utemiljön ger möjlighet för fler grupper i samhället att delta på sina egna villkor. En varierad medborgardialog är särskilt viktig i diversifierade bostadsområden. Att få vara delaktig i sin boendemiljö har betydelse för individens platsanknytning, för engagemang och ansvarskänsla i bostadsområdet. Delaktighet och medbestämmande har visat sig vara särskilt betydelsefullt för boende med utländsk bakgrund. Grunden till boendemedverkan är en gemensam förtroendegrund. Att använda metoder som baserar sig på visuella inslag ger deltagare med språkliga svårigheter större möjlighet att delta i dialog. En studiecirkel med tre olika dialogmetoder om utemiljön, mental karta, gåtur och rankningsmöte, genomfördes vid tre tillfällen i ett diversifierat bostadsområde i Boden. Att träffas flera gånger ger deltagarna ett ökat förtroende för varandra och ger därmed tillgång till mer nyanserad kunskap om området och om varandra.