Modellering av diametern hos tall (Pinus sylvestris) som en effekt av beståndstäthet och biomekanik - Karlsson, Johan (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2013)
Med gallringseffekt menas att träden efter en gallring ökar sin diametertillväxt. Denna effekt har traditionellt tillskrivits den minskade konkurrensen om ljus och näringsämnen mellan träden. En alternativ förklaring till gallringeffekten är att vindpåverkan per träd blir högre i det gallrade beståndet, vilket leder till större svajningar för träden och därmed en ökad diametertillväxt.