Från maskinsamarbete till driftsbolag : en studie av beslutsprocessen - Johansson, Erik; Persson, Kristoffer (SLU/Dept. of Economics, 2013)
Historiskt sett har lantbruk under en längre tid haft sämre lönsamhet än många andra branscher. Det är en bransch som karaktäriseras av kapitalintensiva investeringar och många osäkerhetsfaktorer. Samarbete bönder emellan är inget nytt fenomen, så många som 60 – 80 procent av Sveriges lantbrukare samarbetar i någon form. Samarbete ger lantbrukare möjlighet att sänka vissa fasta kostnader. Tidigare studier belyser vilka möjligheter ett mer integrerat samarbete i form av ett driftsbolag har att genera ytterligare ekonomiska fördelar. Syftet med denna studie är att identifiera beslutsvariabler som kan förklara varför samarbetsformen inte är vanligt förekommande inom svenskt lantbruk. Fokus ligger på samarbeten två lantbrukare emellan vilket betyder att stora driftsbolag där delägarna inte är operativt aktiva inte beaktas. Studien grundas på olika kunskapskällor som kompletterar varandra för en djupare förståelse. Första delen utgörs av en litteraturstudie och en teorigenomgång där tidigare forskning nyttjas för att bygga en kunskapsbas. Denna mynnar ut i framtagande av en anpassad modell för att spegla den beslutssituation som uppkommer vid överväganden runt bildande av driftsbolag. Modellen ligger sedan till grund för den empiriska studien. Huvuddelen av arbetet utgörs av fallgårdsundersökningar som består av fyra kvalitativa intervjuer med lantbrukare med insyn i driftsbolags komplexa natur. Fallgårdar valdes ut med grund i arbetets syfte och avgränsningar.