Användningen av genomsläppliga markbeläggningar : ett sätt att fördröja och minska avrinningen av dagvatten - Olsson, Rebecka (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2013)
Översvämningar blir allt vanligare och händelserna kan kopplas till den ökade andelen hårdgjorda ytor i kombination med underdimensionerade lednings-system. Dagens urbanisering innebär att större ytor hårdgörs och tillsammans med en förväntad ökning av nederbörd kommer detta kunna bidra till allt fler översvämningar i framtiden. Europeiska Kommissionen har tagit fram riktlinjer för hårdgörning av mark som indikerar att hårdgörningen är ett rådande problem i Europa. Det finns idag flera sätt att jobba med dagvattenhantering och ett utav dem är användningen av genomsläppliga markbeläggningar. Forskning visar att användandet av genomsläppliga markmaterial bidrar till betydligt mindre ytav-rinning. Syftet med detta arbete var att undersöka hur landskapsarkitekter kan använda genomsläppliga markbeläggningar som ett sätt att lokalt fördröja och minska avrinningen av dagvatten. Genom litteraturstudie, fallstudie och intervju-er undersöktes frågorna: Om, hur och varför landskapsarkitekter använder sig av genomsläppliga markbeläggningar och hur genomsläppliga markbeläggningar används och presenteras i projekt som medvetet jobbar med hållbar dagvatten-hantering. Fallstudien bestod av tre projekt där man medvetet arbetat med hållbar dagvattenhantering. Projekten som valdes var Augustenborg i Malmö, Västra Hamnen/Bo01 i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Fallstudien vi-sade att kommunerna bakom projekten ofta har en vision om att bli eller vara en hållbar stadsdel. Trots detta framhölls sällan genomsläppliga markbeläggningar som en del i det hållbara arbetet. Intervjuerna av yrkesverksamma landskaps-arkitekter undersökte om, hur och varför landskapsarkitekter använder sig av genomsläppliga markbeläggningar. Undersökningen visade att respondenterna överlag var positivt inställda till användandet av genomsläppliga markbelägg-ningar. Den indikerade även på begränsade kunskaper inom området. Studien vi-sade dessutom att genomsläppliga markbeläggningar framförallt används till sidoytor där man inte går eller kör dagligen. I takt med ökad urbanisering och framtida klimatförändringar med förutspått mer nederbörd kommer frågan om hållbara dagvattenlösningar och därmed genomsläppliga markbeläggningar tro-ligtvis bli mer aktuell i framtiden.