Utvärdering av ligering av små kärl med ett resorberbart, kirurgiskt buntband : en pilotstudie - Ström, Sonja (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2013)
En ny medicinteknisk produkt, ett resorberbart, kirurgiskt buntband (LigaTie®) för ligering av kärl har utvecklats vid Sveriges lantbruksuniversitet. En pilotstudie genomfördes för att undersöka begränsningsområdet med avseende på minsta möjliga kärldiameter som kan ligeras med produkten. Djurmaterialet i detta terminala in vivo-försök utgjordes av en sövd hund. Icke resorberbart band, som formsprutats i samma form som LigaTie®, fördes runt kärl tillhörande krös, mjälte och njurar. Bandets ände fördes genom den låsmekanism som finns i bandets andra ände. Den ögla som bandet bildade runt kärlet drogs åt maximalt. Hemostas och vävnadsgrepp kontrollerades innan vävnadsprover togs från 15 ligerade kärl av olika storlek. Proverna fixerades och preparerades för histologisk undersökning. Snitten fotograferades och på bilderna mättes kärlens omkrets respektive diameter. Diametern för de 15 kärlen var 0,7 mm-3,4 mm (min-max). Diametermedelvärdet för de tre minsta kärlen som i studien kunde ligeras tillfredställande med avseende på hemostas och vävnadsgrepp, beräknades till 1,2 mm (1,1 mm-1,5 mm). Kärlen med 0,7 mm i diameter gled ur konstruktionen. Studien visade också att histologi som mätmetod för kärldimension var suboptimal eftersom den medförde flera svårtolkade felkällor. För att närmare fastställa bandets nedre begränsning i kärldimension bör fokus läggas på området kring 1 mm i diameter. En mekanisk metod för att mäta kärlets diameter in vivo rekommenderas.