Leverförfettning hos mjölkkor och dess koppling till utfodring under sintidsperioden - Andersson, Åsa (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2013)
Leverförfettning är ett metaboliskt tillstånd som är starkt förknippat med den negativa energibalans som kon befinner sig i vid tiden omkring kalvning. Leverförfettning kan i svåra fall påverka leverns funktioner negativt, öka risken för sjukdomar, minska mjölkproduktionen samt orsaka reproduktionsstörningar. Vid negativ energibalans mobiliseras fettsyror från kons fettvävnad för att täcka upp obalansen mellan energinta g och energiförbrukning. Fettsyrorna transporteras till levern där de oxideras. Om leverns kapacitet för oxidation av fettsyror överskrids förestras fettsyrorna och triglycerider återbildas som sedan kan transporteras ut från levern som very low density-lipoproteins (VLDL). Dock har kons lever en begränsad kapacitet att utsöndra VLDLs och om denna kapacitet överskrids lagras triglyceriderna in i levern vilket orsakar leverförfettning.