Askgravplatsen - ett gravskick i tiden : gestaltningsförslag av en ny askgravplats på Norra kyrkogården i Lund - Johansson, Veronica (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Detta är ett kandidatarbete i trädgårdsdesign. Arbetet är ett gestaltningsförslag av en askgravplats på Norra kyrkogården i Lund. Syftet med examensarbetet är att göra en gestaltning som samspelar med omgivningens gröna kulturarv för att möta det framtida behovet av fler askgravplatser. Utgångspunkten i examensarbetet är ett uppdrag från Kyrkogårdsförvaltningen i Lund. Uppdraget går ut på att göra ett gestaltningsförslag för Kvarter 22 på Norra kyrkogården. Följande frågeställningar ska besvaras: Hur införlivas en ny askgravplats på Norra kyrkogården i Lund med hänsyn till omgivningens kulturhistoria? Vilka faktorer bör man ta hänsyn till i gestaltningen? Målet med arbetet är att presentera en realistisk och genomförbar plan för den nya askgravplatsen. Gestaltningsförslaget ska samspela med sin omgivning, vara estetiskt tilltalande, vara funktionellt och skötseleffektivt. För att kunna besvara frågeställningarna har en litteratur-studie gjorts som bland annat behandlar den svenska kyrkogårdens historia, Norra kyrkogårdens utveckling från invigningen 1816 och framåt. Begreppet kulturhistoria och kulturminneslagen har varit viktiga undersökningsområden samt faktorer som man bör ta hänsyn till vid en gestaltning. I själva gestaltningsprocessen har metoden varit inventering, analys och förslag.