Rätten till staden : en kritisk granskning av medborgardeltagande inom svensk stadsplanering - Nielsen Björck, Elisabeth (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Målet med denna kandidatuppsats är att kritiskt granska medborgardeltagande inom svensk stadsplanering. Medborgardeltagande studeras i en samhällelig, ekonomisk och politisk kontext, med kritisk teori som utgångspunkt. Uppsatsen bygger på en litteraturstudie. Syftet är att bredda författarens kunskap om och förståelse av medborgardeltagande inför framtida arbetsliv, samt att lägga en teoretisk grund för fortsatta studier av medborgardeltagande. Den huvudsakliga frågeställningen behandlar villkor för medborgardeltagande, med fokus på förutsättningar och hinder för aktivt deltagande. Sekundära frågeställningar adresserar vad lagar och konventioner uttrycker, samt hur de efterlevs; politiska och ekonomiska faktorer som påverkar förutsättningarna för medborgardeltagande; hur begrepp som rättvisa och mångfald relaterar till deltagande; samt vilken roll, makt och ansvar planeraren har i medborgardeltagande.