Planeringsaspekter för hur uteliggares liv hanteras i stadens offentliga rum : med exempel från Malmö stad - Flodin, Helena (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Undersökningen syftar till att få svar på frågor kring hur uteliggares privata liv i det offentliga rummet hanteras, på kommunal nivå i Malmö stad. Med fokus på den fysiska planeringens roll ställer jag följande frågeställningar; hur ser uteliggares livssituation ut, med exempel från Malmö stad? hur hanterar man uteliggare på kommunal nivå, med exempel från Malmö stad? och hur ser ett eventuellt planeringssamarbete ut mellan myndigheter/organisationer på kommunal nivå för hur uteliggare hanteras i stadens offentliga rum, med exempel från Malmö stad? Genom litteraturstudier, som står för undersökningens teoribakgrund, belyser jag frågeställningarna från olika författares, forskares och myndigheters perspektiv. Egna intervjuer; med Skånes Stadsmission, kommunstyrelserepresentanter, mobila teamet och avdelningen för drift och underhåll (Gatukontoret) i Malmö stad, står tillsammans med observationer för undersökningens exempel från Malmö stad. Analysen och diskussionen tar upp samband och avvikelser mellan vad som framkommer i litteraturen och intervjuerna/observationerna. Flera samverkansparter på olika nivåer inom kommunen, påverkar uteliggare och akut hemlösas liv i stadens offentliga rum både direkt och indirekt. Frågeställningarna berör flertalet sociala aspekter för hur uteliggares liv hanteras i stadens offentliga rum, vilka diskuteras med fokus för den fysiska planeringens roll. I slutsatsen diskuteras svårigheten kring att besvara undersökningens frågeställningar, samt reflekterar över de samband och avvikelser som framkommit genom analysen. Undersökningen skrapar enbart på ytan till ett komplext område då uteliggares liv i stadens offentliga rum påverkas av och berör många fler aspekter än vad som ryms inom detta arbete.