En jämförelse mellan konventionell produktion av grisar inomhus och utomhus. - Ekström, Carin (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2013)
I Sverige och i Finland sker den konventionella grisproduktionen inomhus i huvudsak på två sätt, antingen genom integrerad produktion eller genom specialiserad produktion. Den kon-ventionella utegrisproduktionens struktur och förekomst skiljer sig däremot mer mellan län-der. För att få en ökad kunskap om skillnaden mellan den konventionella produktionen av grisar inomhus och utomhus kommer de två produktionssystemen i den här litteraturstudien att jämföras med avseende på miljö, beteende, produktivitet, hälsa och ekonomi. Syftet med litteraturstudien är att ta reda på vilka för- och nackdelar det finns med konventionell pro-duktion av grisar utomhus och konventionell produktion inomhus. Skillnader i beteende och hälsa som härrör från produktionssystemen diskuteras i arbetet. Även miljöaspekter behand-las, men tyngdpunkten ligger på produktiviteten då detta ger producenten en anledning att ägna sig åt något av produktionssystemen. I ekonomidelen upprättas ett räkneexempel för att se vilket pris som behövs på köttet för att utegrisproduktion ska vara lönsam under givna för-hållanden. Resultatet från litteraturstudien visar att utegrisproduktion medför aktiva grisar. Dock föreligger en stor utmaning i att få utegrisar att sprida träck och urin jämt över betet samtidigt som försäljningen av köttet kräver en annan försäljningskanal än de traditionella slakterierna, för att få en lönsam produktion. Det förekommer mer aggressiva beteenden i den konventionella produktionen inomhus men det är lättare att hålla djuren under uppsikt och ingripa om det behövs. Utegrisproduktion verkar kunna resultera i samma produktivitet som konventionell produktion inomhus, men kompletterande studier i mer nordiskt klimat bör genomföras.