Att presentera översiktsplaner med interaktiva kartor - Aronsson, Johan (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2013)
Så länge översiktsplanernas innebörd och konsekvenser tydligt går att utläsa har kommunerna stor frihet att utforma planerna som de själva önskar. Detta medför att översiktsplaner kan se väldigt olika ut. På senare tid har teknikutvecklingen medfört nya möjligheter att hantera och presentera geografisk information vilket fått betydelse för utformning av översiktsplaner. Ett utvecklingsområde handlar om att göra kommunikationen med interaktiva kartor tillgänglig för en bredare allmänhet. Syftet med examensarbetet är att studera hur översiktsplaner kan presenteras med interaktiva kartor samt undersöka vad man som planerare bör tänka på vid den interaktiva kartframställningen. Studien genomförs med ambitionen att sprida erfarenhet och kunskap som kan vara till praktisk nytta vid framställning och utformning av översiktsplaner med interaktiva kartor. Den interaktiva kartan ligger i gränslandet mellan den tryckta kartan och geografiska informationssystem (GIS). En fördel med den interaktiva kartan är att den är klickbar och användaren därmed kan få veta mer om det objekt den klickar på. Studien baseras till stor del på en deltagande observationsstudie hos en kommun som arbetar med framtagandet av en översiktsplan som ska presenteras med en interaktiv karta samt på projektstudier av tre färdigställda översiktsplaner med intervjuer av översiktsplanerare som varit delaktiga i planernas framtagningsprocess. Arbetet visar att 13 kommuner har framställt en översiktsplan som presenteras med en interaktiv karta. En fördel med den interaktiva kartan är att den kan hantera en stor informationsmängd och samtidigt framstå som lättläst då det för användarna själva är möjligt att välja visa vad de för stunden är intresserade av. Det är även möjligt att utveckla sökfunktioner så att användarna kan studera översiktsplanen utifrån en geografisk plats. Att studera översiktsplanen utifrån en plats i en tryckt översiktsplan kan vara besvärligt eftersom användaren kan behöva bläddra bland flera olika kartor som kan finnas på olika sidor i dokumentet. Samtliga studerade kommuner ser fördelen att kunna sammanställa alla dokument som behandlar översiktsplanering i den interaktiva kartan. Detta kan medföra att det blir enklare för användare att finna vad det är som gäller då de inte behöver söka i olika dokument. Boverket håller på att ta fram ett vägledningsmaterial för översiktsplanens kartutformning vilket kan komma att påverka kommunernas framställningsprocess i framtiden. En tanke med att samordna kartutformningen är att det ska bidra till en mer sammanhållen bild av utvecklingen i ett regionalt perspektiv.