Förebyggande av sandkolik hos häst - Öwall, Johanna (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2013)
Syftet med denna litteraturstudie har varit att gå igenom den litteratur som finns tillgänglig vad gäller förebyggande av sandkolik, för att skapa en sammanställd bild över hur sandkolik hos häst kan förebyggas genom användande av olika fodermedel och utfodringstekniker. Hästar som inte utfodras direkt på marken uppmuntras inte till födosök på marken i lika stor utsträckning som hästar som utfodras direkt på marken. För hästar som vistas på sandrika marker är detta förebyggande för sandkolik, eftersom hästarna konsumerar mindre mängd sand. Marktyp i sig kan dock inte enbart ses som en riskfaktor för sandintag, utan måste sättas i samband med betesmängd eller utfodringsteknik. Däremot är förekomst av sand i marken en förutsättning för eventuell sandkonsumtion. Flertalet artiklar inom området tyder på att fodermedel såsom loppfrö och linfrö kan ha sandbortförande effekt. Både loppfrö och linfrö bildar ett slem vid kontakt med vatten, vilket bildar en bulk i fodergivan. Denna bulk förutsätts bidra till en ökad tarmperistaltik, vilket gör att det snarare är den ökade tarmmotiliteten som transporterar ut sand än fodermedlen i sig. Utfodring av obehandlat linfrö är synnerligen olämpligt givet dess innehåll av cyanogena glykosider, vilka bildar vätecyanid vid kontakt med vätska. Varken biprodukter från linfrö eller loppfrö är giftiga att utfodra, och skulle därför kunna vara ett alternativ till hela linfrö. Hur ska då hästägare agera om risken för sandintag är stor och risken för sandkolik därmed är förhöjd? Grundat på denna litteraturstudie dras slutsatsen att hästägaren först och främst ska undvika att utfodra sin häst direkt på marken. Därefter bör foderstaten kontrolleras så att hästen ges en tillräcklig mängd grovfoder per dygn. I kombination med dessa åtgärder kan fodermedel förebyggande mot sandkolik utfodras om behov finns.