Vad går fel i byggprocessen? : en studie av de vanligaste felen vid anläggning av gröna utemiljöer - Lunderot, Matilda (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Ett problem som finns idag, är att det blir fel i de flesta anläggningsprojekt. Detta kan tyckas vara märkligt, då vi faktiskt har den kunskap som krävs för att anlägga en bra och hållbar anläggning. Detta problem behandlas även i rapporten Besiktning av mark, de vanligaste felen (1980) som är skriven av Göran Palm. I rapporten tas det även upp varför det är viktigt med en anläggning utan fel och att uttrycket av den blir bättre om det inte finns några stora fel. Syftet med det här examensarbetet är att ta reda på vilka fel som är vanligast vid en slutbesiktning och även ta reda på varför dessa fel uppstår. Dessutom kommer det att presenteras några åtgärder som de inblandande aktörerna ska tänka på för att undvika att dessa fel uppstår. Resultatet i detta arbete är baserat på sammanställningar från 49 besiktningsprotokoll från både general- och totalentreprenader. Besiktningsprotokollen har sedan analyserats genom en metod som kallas felträdsanalys. Det har även gjorts en intervju i samband med detta examensarbete, detta för att få en förankring i hur det ser ut i verkligheten.