”Ingen skitstövel” : tankar kring effektivt ledarskap på VIDA Vislanda - Bodén, Henny; Eklund, Johan (SLU/Dept. of Forest Products, 2013)
Denna rapport behandlar inställningar och tankar ledarskap och vad som kan förväntas av en ledare. Rapporten tar avstamp i en organisationsförändring på VIDA Vislanda AB där en underhållschef ska tillsättas. Genom teorier om effektivt ledarskap samt grupp- och organisationslära analyseras tio intervjuade medarbetares tankar kring ledarskap och förväntningar på den nya tjänsten. De kvalitativa intervjuerna genomfördes på plats i Vislanda och frågorna som ställdes var halvstrukturerade och utgick utefter egenskaper och färdigheter som karaktäriserar ett effektivt ledarskap. Som komplement till intervjuerna genomfördes en enkätundersökning för att få svar på vilken typ av ledarfilosofi som efterfrågas av de anställda. Enkäten var uppbyggd av påståenden grundade i McGregors X och Y teori. Resultaten från de kvalitativa intervjuerna och enkätundersökningen påvisar att en effektiv ledare för underhållsstyrkan är en person som innehar alla de egenskaper och färdigheter som beskrivs i teorin. Däremot var det tydligt att vissa egenskaper och färdigheter står högre i kurs än andra, framförallt kommunikativt och deltagande ledarskap.