Kan flamskyddsmedel i hemmet skada kattens sköldkörtel? - Lyberg, Maria (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Bromerade flamskyddsmedel (BFR) är kemiska föreningar innehållandes brom som tillsätts till föremål med syfte att minimera skador vid en eventuell brand. De finns bland annat i möbler, textiler och elektronisk utrustning och de blev under senare delen av 1900-talet mycket frekvent använda över hela världen. I dag har man börjat fundera på om dessa ämnen lämnat oönskade spår i våra hem som kan ha negativa följder för vår och våra husdjurs hälsa. Man misstänker att vissa grupper av BFR stör det endokrina systemet i kroppen och en specifik frågeställning som ställt av många forskare är om de har en negativ effekt på sköldkörteln och dess hormon. Sköldkörteln är ett av kroppens viktigaste endokrina organ och styr bland annat tillväxt och metabolism i flera olika vävnader. En ökad eller nedsatt funktion hos sköldkörteln kan leda till mycket allvarliga konsekvenser för kroppen. Samtidigt som användningen av BFR ökade under slutet av 1970-talet upptäcktes också de första fallen av hypertyroidism, en överproduktion av sköldkörtelhormon, hos katt. Denna sjukdom har sedan dess ökat och är idag kattens vanligaste endokrina rubbning. I denna litteraturstudie studeras om det finns något påvisat samband mellan en specifik typ av BFR, polybromerade difenyletrar (PBDE), och hypertyroidism hos katt. PBDE är till strukturen väldigt lik sköldkörtelhormonet thyroxin vilket har väckt intresse för mer ingående studier av just denna grupp av BFR. Man har ställt sig frågan om PBDE kan konkurrera ut tyroxin vid olika receptorer och transportprotein i kroppen. Det har också i flertalet studier kunnat visas att PBDE har en negativ endokrin påverkan. Dock har resultaten varit varierande och svaren i många fall otillräckliga vilket gör att ytterligare forskning kommer krävas gällande PBDE och dess påverkan på sköldkörteln.