Behöver grisarna mer strömedel? : en granskning av grisarnas behov och svensk lagstiftning - Törnqvist, Mimmi (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Trots att djurskyddslagstiftningen kräver att djur ska kunna bete sig naturligt och att Jordbruksverkets föreskrifter fastställer att strömedlets mängd och egenskaper ska uppfylla grisarnas sysselsättnings- och komfortbehov, så är halmmängden sannolikt helt otillräcklig för många svenska grisar. Forskning visar tydligt att brist på halm leder till omriktade beteenden såsom svansbitning, något som direkt påverkar djurens välfärd och hälsa.