Utegym i staden : attraktiva för alla - Kronqvist, Tove (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Allt fler är överviktiga i Sverige idag och det bara ökar. Övervikt kan leda till många livshotande sjukdomar. Många har blivit allt mer stillasittande och varannan bilresa är kortare än fem kilometer. Att träna ute får människan att känna sig piggare, lugnare och mindre stressad. Samtidigt ska träning utomhus vara formad för alla olika målgrupper, vilket ett utegym kan uppfylla. Det här arbetet kommer därför att handla om hur man kan göra ett utegym attraktivt för att alla ska kunna och vilja träna på det. Jag kommer att ta upp vad som påverkar mest hur en plats kan upplevas, för att en utövare ska vilja komma tillbaka flera gånger. Dem aspekterna som arbetet fokuseras på är trygghet, tillgänglighet och säkerhet. Hur de tre aspekterna förhåller sig till att platser upplevs olika beroende på hur platsen och dess omgivning ser ut.