Skillnader i upptag, metabolism, distribution och utsöndring av makrocykliska laktoner hos olika djurslag - Strandberg, Matilda (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Makrocykliska laktoner har varit flitigt använda avmaskningsmedel hos olika djurslag sedan mitten av 1980-talet och används fortfarande. För att avmaskningsmedel ska vara så effektiva som möjligt är det viktigt att veta hur de tas upp och omsätts i kroppen hos olika djurarter. Detta för att kunna anpassa doseringen till olika djurslag. Några farmakokinetiska parametrar har undersökts för att se om det förekommer skillnader i upptag, distribution, metabolism och utsöndring mellan nötkreatur, får och gris. Genom att jämföra olika studier fann jag skillnader i halveringstid, AUC, Cmax och tmax mellan gris, nötkreatur och får. Distributionsvolymen skiljer mellan nötkreatur och får och metaboliska skillnader finns mellan gris och idisslare. ML kan administreras på olika sätt och olika beredningsformer förekommer. Administreringssättet och beredningsformen förefaller även ha betydelse för farmakokinetiken.