Kan vistelse i skogs- eller hantverksmiljö sänka stressade personers stressnivå? : en jämförande studie - Jönsson, Hanna (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2013)
Den gröna naturens betydelse för människans hälsa har länge diskuterats. I dagens samhälle bor allt fler människor i städer med en begränsad kontakt med naturen. Genom att låta personer med höga stressnivåer tillbringa tid antingen i en skogs- eller en hantverksmiljö, och därefter besvara enkäter om sinnesstämning samt upplevelser av miljön, undersöktes miljöernas påverkan på deltagarna. Både den gröna skogsmiljön och hantverkslokalens inomhusmiljö gjorde deltagarna mer avspända, piggare, gladare, mer harmomiska, lugnare och mer klartänkta efter besöket jämfört med före. Dock utmärkte sig skogen genom att den gjorde deltagarna signifikant gladare efter besöket och lugnare även före besöken över tid. Karaktärsdragen för de två miljöerna skilde sig åt. I skogsmiljön hängde allt ihop naturligt och den miljön var mer omväxlande än hantverksmiljön. Hantverksmiljön däremot var torr och varm och tillät deltagarna att vara sig själva. Skogen var en bättre återhämtningsmiljö, jämfört med hantverkets inomhusmiljö.