Näckrosen : ett projekt om temporär landskapsarkitektur - Löfstedt, Charlotta (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2013)
Temporär landskapsarkitektur är projekt som har en tydlig start- och slutpunkt där tidsaspekten verkar som en designfaktor. De kan vara från timmar till år och fyller ett specifikt syfte under en begränsad tid. Denna typ av arkitektur kan medföra många fördelar som den permanenta arkitekturen har svårt med. Den kan bland annat skapa utrymme för att testa lösningar i full skala eller inspirera bestående projekt. Den kan erbjuda en kreativ miljö med mötesplatser för befolkningen eller fylla ett rådande behov under en krissituation. Den kan skapa aktivitet i eftersatta områden, men framförallt erbjuder den mycket glädje med sin spontanitet, så kallade levande stadsrum.