Felint leukemivirus - hur påverkas smittade katter? - Gräsman, Victoria (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Felint leukemivirus (FeLV) är ett gammaretrovirus som drabbar katter över hela världen. Viruset ger en kronisk infektion som kan anta fyra olika former i den infekterade katten. De fyra formerna är abortiv infektion, regressiv infektion, progressiv infektion och fokal infektion. Karakteristiskt för FeLV-infektionen är att katten oftast genomgår en lång asymtomatisk fas utan kliniska symptom. De vanligaste symptom som sedan uppkommer är anemi, kroniskt inflammatoriskt tillstånd, lymfom, leukemi samt nedsatt immunförsvar som i sin tur predisponerar för opportunistiska infektioner. I vissa fall leder retrovirusinfektionen till ett överaktivt immunförsvar vilket ger immunmedierade sjukdomar. Immunosuppressionen som uppkommer karakteriseras ofta av neutropeni (låg halt neutrofiler i blodet) och lymfopeni (låg halt lymfocyter i blodet), där främst en minskning av T-celler ses. Viremiska katters neutrofiler uppvisar minskad kemotaxi och fagocyterande förmåga. Även cytokinproduktionen kan förändras, med en minskning av IL-10 och TNF-α. FeLV-infekterade katter uppvisar ofta ett minskat och fördröjt antikroppssvar jämfört med icke-infekterade katter. Cytotoxiska T-lymfocyter (CTL) spelar en viktig roll i värdens tidiga försvar mot FeLV. För att bekämpa persistent viremi är dock både det humorala och det cell-medierade immunförsvaret viktiga. Behovet av produkter som kan skydda mot FeLV är stort men behandlingsalternativen begränsade och i många fall associerade med allvarliga biverkningar. Behandling med interferoner (IFN) används ibland empiriskt mot virala infektioner som en immunomodulerande terapi. Det interferon man använder sig av i dagsläget är främst rekombinant felint interferon-ω (rFeIFN-ω). Det finns även ett fåtal vaccin tillgängliga mot FeLV, exempelvis Versifel® FeLV, som anses kunna skydda katter mot FeLV-relaterade sjukdomar upp till 3 år efter vaccinationen.