Underlag och strömedel i liggbås för mjölkkor : betydelse för djurens hälsa, välbefinnande och produktion - Augustsson, Jenny (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Liggbåsunderlag och strömaterial påverkar korna på flera sätt. Denna litteraturstudie syftar till att undersöka hur mjölkkors komfort, benhälsa, juverhälsa, hygien och mjölkproduktion påverkas av olika material och strömedel i liggbåsen. Både komfort och benhälsa verkar gynnas av mjukare underlag och mer strö även om vissa studier inte kunnat visa detta. Man ser ökade liggtider och minskad prevalens av framför allt hasskador. Studier om hygien ger inga entydiga resultat. Vissa undersökningar har visat att kor i sandbås är smutsigare än kor på madrasser medan andra inte kunnat se denna skillnad. I en studie såg man att sand innehåller färre bakterier än ytan på en madrass. Att strö oftare och med en större mängd strö ger både renare kor och renare bås. Huden på hasorna och sår på hasorna har visat sig fungera som reservoar för Staphylococcus aureus. När det gäller mjölkproduktionen har vissa försök visat att den minskar om korna hålls på hårdare underlag men resultaten är inte entydiga. Man har sett tendenser till minskade ättider vid hårdare underlag i liggbåsen.