Biverkningar efter intraartikulärbehandling med ett nytt hyaluronsyra-NSAID preparat på häst : en pilotstudie - Brunstedt, Katarina (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2013)
Hältor är vanligt förekommande på häst och hos de halta hästarna som behandlas av veterinär är ledinflammation den vanligaste diagnosen enligt Agrias försäkringsdata (Pernell et al, 2005). Utredning och behandling av hältor är ofta tidskrävande och dyrt. För hästen kan hältan och dess behandling innebära nedsatt välfärd. I dagsläget består behandlingen av ledinflammationer ofta av en kombination av vila och systemisk eller intraartikulär medicinering. Ibland måste även kirurgiska metoder tillämpas, som till exempel artroskopi. Det finns ett flertal preparat på marknaden för medicinsk behandling men deras behandlingsresultat och säkerheten vid användning av dem varierar. Därför finns ett intresse av att utveckla nya och bättre alternativ för ledbehandling.